Yeni Çıkanlar

Bilgisayar


Bilgisayar

Bilgisayar

 

PC – Bilgisayar Hakkında

 

   Mikroişlemci veya CPU (Central Processing Unit) olarak anılan işlemciler, PC nin beyni sayılır. Bilgisayarlarda uygulanan işlemler doğrudan veya dolaylı biçimde işlemciler tarafından gerçekleştirilir. Bir işlemci PC nin en önemli parçası olarak kabul edilir. Çünkü bir bilgisayarın sahip olduğu performansını sabit disk, grafik kartı, bellek gibi bileşenler de belirlediği gibi, özellikleri de anakarta, multimedya donanımlarına ve çevre birimlerine bağlı olmaktadır.

 

Bir kişisel bilgisayar (PC), basit şekliyle data işleyen makine olarak tanımlanabilir. Diğer makineler için de geçerli olduğu gibi, kendisine söylenen işlemleri yapmaktadır. PC deyince, masaların üzerine konulmuş; ekran, klavye ve ekranın altındaki kasa denilen parçalardan oluşturulmuş makine düşünülür. Bu makine kişisel bilgisayar (Personel Computer) olarak isimlendirilir. Bilgisayarların birçok türü bulunsa da, biz bilgisayar deyince “kişisel” bilgisayarları kastetmekteyiz.

 

Son 45-50 yıldır insanların hizmetinde olan bilgisayar, günümüzde yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Paramızı çekebilmemiz, elektronik işlemlerle, telefonlarla kaliteli görüşme yapabilmemiz ve burada sayamayacağımız daha birçok kolaylık bilgisayarlar aracılığıyla günlük yaşamımıza girmiş bulundu.

 

İlk yapılan bilgisayar, askeri uygulamalarda kullanılmak için 1940 larda Pensilvaniya Üniversitesi’nde üretilmiştir. Onsekizbin adet elektronik tüp kullanılarak üretilen ilk elektronik bilgisayarlar 30 ton ağırlığında, 167 m2 büyüklüğündeydi ve 150 KW güç harcıyordu. Bu ilk bilgisayar saniyede 5000 toplama işlemi gerçekleştiriyor ama çok yüksek ısınma sebebiyle bir kaç dakikalık zamanda arıza yapmaktaydı.

 

Gelişen teklnoloji ile boyutları giderek da küçülen bilgisayarın fiyatı da azaldı. 1975 yılında üniversiteler ve büyük şirketler haricinde kullanılabilir şekilde fiyatı ucuz ALTAIR 8800 adıyla ilk bilgisayarlar satılmaya başlandı. Bu bilgisayarlarda monitor yerine oldukça kullanışsız olan bir panel, klavye bölümü yerine de anahtar grupları yer almaktaydı. Tüm kullanışsızlığına rağmen bu bilgisayarlar, bilgisayarın herkes tarafından satın alınabilecek kadar ucuz üretilebiliri göstermesi açısından çok önemli bir başlangıç olarak kabul edilmektedir.

 

1977 te ilk defa piyasaya çıkarılmış Apple bilgisayarları ise, iki arkadaş tarafından bir evin garajında üretildi. Monitör olarak bir televizyon kullanmalarına rağmen bu bilgisayarın bir klavyesi bulunuyordu. Artık, her isteyenin satın alabileceği kişisel bilgisayar (PC) dönemi başlamış bulundu.

 

1970lerin sonuna doğru, kişisel bilgisayarın, elektronik sanayinde yerinin çok fazla olacağı anlaşılınca, ilerleyen yıllarda bilgisayar dünyasının mavi devi olarak anılacak IBM, 1981 de ilk IBM PC'yi üretti. Dört yıl içerisinde bir 1 milyon adet Personel Computer (kişisel bilgisayar) satışı yapılmıştır.

 

Seksenlerin ortasında birçok firma bilgisayar üretimine başlamıştır ancak bu bilgisayarlar "IBM uyumlu” bilgisayarlar idi. IBM firması kendisine ait ürünlere benzeyen ürünler üretmeye başlayan diğer firmalarla rekabete girmek zorunda kalmıştı. Bugünlerde bile birçok alanda kullanılan ve birbirinden farklı bilgisayarlar olmasına rağmen biz yine de bilgisayar deyince, IBM uyumlu bilgisayarları kastetmekteyiz.

 

Bilgisayarlar kullanım alanlarına göre 2 ye ayrılmaktadır:

 

1. Özel amaçlı bilgisayarlar: Özel bir amaca uygun ve sadece o alanda hizmet verebilecek bilgisayarlardır. Elektronik müzik aletleri, robotlar ya da gündelik yaşamımızdaki elektronik çamaşır makineleri v.b özel amaçlı bilgisayarların kullanımına örnektir.

 

2. Genel amaçlı bilgisayarlar: Programlama ile her işi yapabilecek bilgisayarlardır.

 

Aşağıda bu gruba giren bilgisayarlar sınıflandırılarak anlatılmıştır.

 

a) Kişisel Bilgisayarlar (Personal Computer – PC veya Mikrobilgisayar): Genelde bir kişi tarafından kullanılmakta olan bilgisayarlardır. Bu sebeple bu bilgisayarlara kişisel bilgisayar yani PC adı verilir. Diğer bilgisayarlara kıyasla öğrenilmesi ve kullanılması kolay olduğu için hemen hemen her ortamda karşılaşırız.

 

b) Mini Bilgisayarlar (Frame): Kişisel bilgisayarların aksine çok kullanıcısı olan bilgisayarlardır. Uygun ekran ve klavye sayesinde azami 100 kullanıcı aynı anda kullanabilir. Bankalarda kullanılan bilgisayar bu tür bilgisayarlara en iyi örnektir.

 

c) Ana bilgisayar (Main Frame): 100 kullanıcıdan çok daha fazlasına hizmet verebilen bilgisayarlardır. Oldukça büyük şirketlerde bulunur.

 

d) Süper Bilgisayar: Kullanıcı sayısı çok olmamakla birlikte yüksek işlem hızı gereken bilim amaçlı çalışmalarda kullanılan bilgisayarlardır. Bazı üniversiteler veya NASA gibi bilimsel kurumlarda kullanılmaktadır. Türkiyede de TUBİTAK bir süper bilgisayar kurulması için çalışmalar başlatmıştır.

 

Bilgisayarların Genel Yapısı

 

En basit ifade ile bilgisayar; ham verileri, kendisine öğretilmiş yöntemlerle işleyen ve bu işlemlerin sonucunda ortaya çıkan sonucu bizlere aktaran bir makinedir. Bir diğer kısa tanım ise; çok karışık ve zor hesaplar yapan, çok fazla miktarlarda bilgiyi depolama kapasitesine sahip, bir otomatik cihazdır.

 

Bilgisayar Tipleri:

Bilgisayarlar uygulama alanlarına göre 3 grupta toplanabilir.

1. Dijital Bilgisayarlar

2. Anolog Bilgisayarlar

3. Hibrid Bilgisayarlar

Bilgisayarın kısımları:

 

Bir bilgisayar 3 ana kısımdan oluşur.

1. Hardware (Donanım): Bilgisayarları oluşturan elektronik ve mekanik parçaların tümüdür.

 

2. Software (Yazılım): Bir bilgisayardaki programların çalışmasını sağlayan olan kısımdır. Bilgilerin işlenme işini yerine getiren yöntemler bütünüdür.

 

3. Firmware (Micro Chips): Üreticiler, bilgisayarların çok daha kolay kullanılabilmesi için içinde program barındıran ve bilgisayara rahatlıkla takılabilen Elektronik Chipler üretmektedirler. Firmware daha çok donanım olarak düşünülse de, içinde mikro talimatlar bulunduran yazılımlardır. Kısacası; yazılım içeren donanım parçalarıdır şeklinde tanımlanabilir.

Bilgisayar
0000-00-00

TOSHIBA SATELLITE L50-C-16F Notebook

a:6:{i:0;s:58:"TOSHIBA SATELLITE L50-C-16F CI5 8GB 1TB 15,6" HD W8.1";i:1;s:0:"";i:2;s:0:"";i:3;s:0:"";i:4;s:0:"";i:5;s:0:"";}

2,642.02 TL
Casper Nirvana CBA.3317-4C0 Ultrabook

Casper Nirvana CBA.3317-4C0 Ultrabook

2,746.00 TL
Dell S2340L 23 1920x1080 VGA HDMI Monitör

Dell S2340L 23 1920x1080 VGA HDMI Monitör

916.86 TL
TOSHIBA SATELLITE L50-B-27J Gümüş Notebook

TOSHIBA NB SATELLITE L50-B-27J i5 5200U 8G 1TB 15.6 Win8.1 Gümüş Notebook

2,358.82 TL
Dell Latitude E5450 CA033LE5450BEMEA_W Notebook

Dell Latitude E5450 CA033LE5450BEMEA_W i7-5600U 8GB 1tB Notebook

5,987.10 TL
APPLE MACBOOK AIR Z0MGQ Notebook

APPLE MACBOOK AIR Notebook

5,730.37 TL
Apple Ipad Retina MD510TU/A Tablet PC

Apple Ipad Retina MD510TU/A Wi-Fi 7.9 Tablet PC

1,045.48 TL
Toshiba SATELLITE C55-A-1G3 Notebook

TOSHIBA SATELLITE C55 1005M 4GB 750GB 15.6

2,406.76 TL

Takipte Kalın

Kampanya ve duyurulardan haberdar olun, fırsatları kaçırmayın
Email adresinizi kaydedin

pcdepo